Categorii

Filtre

Mărime

Cele mai populare

Niciun produs disponibil în acest moment

Protecția respiratorie

Protecţia respiratorie presupune identificarea factorilor de risc şi alegerea corectă a echipamentelor pentru eliminarea acestora. Factorii de risc pot fi de tip pulberi (praf, particule, aerosoli) sau de tip gaz.

Pe lângă natura factorului de risc trebuie luată în calcul şi densitatea substanţei nocive în atmosfera ambiantă. Concentraţia substa...

Protecţia respiratorie presupune identificarea factorilor de risc şi alegerea corectă a echipamentelor pentru eliminarea acestora. Factorii de risc pot fi de tip pulberi (praf, particule, aerosoli) sau de tip gaz.

Pe lângă natura factorului de risc trebuie luată în calcul şi densitatea substanţei nocive în atmosfera ambiantă. Concentraţia substanţelor dăunătoare se măsoară în ppm (părţi per milion) iar echivalenţa procentuală se face aritmetic şi determină clasa de protecţie:

Clasa 1 = concentraţie de poluant mai mică decât 0,1%, adică 1.000 ppm.

Clasa 2 = concentraţie mai mică decât 0,5%, adică 5.000 ppm.

Clasa 3 = concentraţie mai mică decât 1% adică 10.000 ppm.

În funcţie de modul de expunere a lucrătorului la factorii de risc se definesc următorii parametri: VLE – Valoarea Limită de Expunere pe termen scurt, care nu trebuie să depăşească 15 minute şi nu mai mult de 4 ori pe zi, cu minim 60 de minute între expuneri; VME – Valoarea Medie de Expunere, care reprezintă limita medie de expunere timp de 8 ore, măsurată în ppm.

Aceste valori sunt indicate în normele europene pentru fiecare tip de substanţă în parte şi determină tipul de mască necesar (semimască sau mască integrală) precum şi tipul de filtru necesar.

Detalii

Subcategorii

 • Semimăști fără supapă

  Semimăştile fără supapă sunt echipamente de protecţie respiratorie care acoperă doar gura şi nasul. Sunt construite din straturi multiple de polipropilenă iar filtrarea se face pe toată suprafaţa măştii. Prinderea pe cap se face prin benzi de elastic iar plierea pe conturul feţei se face manual prin îndoirea unei benzi metalice care asigură apoi etanşarea. În funcţie de tipul şi concentraţia substanţelor nocive avem clasele: P1 – împotriva prafului netoxic sau aerosolilor pe bază de apă (praf de ciment, făină, cretă, grafit, bumbac, praf de beton); P2 – împotriva aerosolilor solizi sau lichizi şi substanţelor uşor toxice sau iritante (fibre de sticlă, fibre minerale, praf de pesticide) şi P3 – împotriva aerosolilor solizi sau lichizi şi substanţelor considerate toxice (azbest fără manipulare, pesticide, agenţi biologici, cherestea tratată, lemn de esenţă tare, mangan, crom, plumb, sodă caustică, cuarţ, dioxid de siliciu). Semimăştile cu supapă nu trebuie folosite mai mult de 8 ore.

 • Semimăşti cu supapă

  Semimăştile cu supapă sunt echipamente de protecţie respiratorie care acoperă doar gura şi nasul şi sunt prevăzute cu supapă pentru o exhalare mai facilă. Sunt construite din straturi multiple de polipropilenă iar filtrarea se face pe toată suprafaţa măştii. Prinderea pe cap se face prin benzi de elastic iar plierea pe conturul feţei se face manual prin îndoirea unei benzi metalice care asigură apoi etanşarea. În funcţie de tipul şi concentraţia substanţelor nocive avem clasele: P1 – împotriva prafului netoxic sau aerosolilor pe bază de apă (praf de ciment, făină, cretă, grafit, bumbac, praf de beton); P2 – împotriva aerosolilor solizi sau lichizi şi substanţelor uşor toxice sau iritante (fibre de sticlă, fibre minerale, praf de pesticide) şi P3 – împotriva aerosolilor solizi sau lichizi şi substanţelor considerate toxice (azbest fără manipulare, pesticide, agenţi biologici, cherestea tratată, lemn de esenţă tare, mangan, crom, plumb, sodă caustică, cuarţ, dioxid de siliciu). Semimăştile cu supapă nu trebuie folosite mai mult de 8 ore.

 • Semimăşti cu filtre

  Semimăştile cu filtre sunt echipamente de protecţie respiratorie care acoperă doar gura şi nasul dar construcţia este din cauciuc siliconic iar elementul de filtrare este format din unul sau două cartuşe filtrante. Fixarea pe cap se face prin curele elastice din cauciuc, ajustabile iar forma anatomic-ergonomică a semimăştii asigură etanşarea pe conturul feţei. Cartuşele filtrante se aleg în funcţie de tipul substanţei, durata de expunere, tipul de muncă şi modul de operare. Principalele tipuri de cartuşe filtrante sunt: A – împotriva gazelor şi vaporilor organici cu temperatura de fierbere mai mare de 65 de grade Celsius (alcool, acid acetic, eter, hexan, toluen, xilen, spirt alb, tiofenol); AX – împotriva gazelor şi vaporilor organici cu temperatura de fierbere mai mică de 65 de grade Celsius (acetonă, acetaldehidă, eter etilic, butan, metanol, triclorură de metan); B – împotriva gazelor şi vaporilor anorganici (clor, fluor, formaldehidă); E – împotriva dioxidului de sulf şi a vaporilor de acid şi K – împotriva amoniacului şi a compuşilor aminoderivaţi (amoniac, etilamină, metilamină). De asemenea, cartuşele filtrante pot fi simple sau combinate. Montura filtrelor este de regulă specifică fiecărui producător în parte.

 • Măşti complexe

  Măştile complexe asigură pe lângă protecţia respiratorie şi protecţia feţei (a ochilor) împotriva riscului de împroşcare cu substanţe vătămătoare. Măştile complexe sunt prevăzute cu vizor care trebuie să aibă o calitate optică foarte bună pentru a nu produce distorsiuni şi să asigure un unghi de vizibilitate cât mai mare. De asemenea, vizorul trebuie să fie rezistent la impact, la zgâriere şi la acţiunea chimică a substanţelor dăunătoare. Măştile trebuie prevăzute cu diafragmă pentru vorbit şi curele reglabile pentru asigurarea etanşării pe conturul feţei. Pentru măştile complexe montura este standardizată iar modelul cel mai des  întâlnit este RD40. Cartuşele filtrante sunt clasificate după aceleaşi reguli ca şi cartuşele pentru semimăşti şi pot, de asemenea, fi cu protecţie simplă sau filtre combinate. În funcţie de natura muncii în atmosfera contaminată şi de concentraţia de substanţă nocivă, durata de utilizare a unui fltru poate fi mai lungă sau mai scurtă. Nu există estimări standardizate şi se recomandă schimbarea cartuşului filtrant atunci când respirarea începe să se facă cu greutate.

 • Aparate de respirat autonome

  Aparatele de respiraţie autonome sunt formate dintr-o mască completă, un harnaşament pentru purtarea pe corp, cu bretele reglabile pe umeri, un furtun care face legătura între mască şi harnaşament şi un alt furtun care aduce aerul dintr-o butelie care conţine aer comprimat. Sistemul este prevăzut cu reductoare de presiune (de la 300 de bari în interiorul buteliei până la un nivel respirabil), manometru pentru monitorizarea permanentă a nivelului de aer rămas şi sistem de alertă atunci când presiunea scade sub limita acceptabilă. Buteliile pot fi din oţel sau din materiale compozite, fapt care oferă avantajul unui volum mai mare şi a unei greutăţi mai mici. Harnaşamentul este confecţionat din materiale antistatice şi ignifugate pentru a putea fi folosite de către pompieri. Durata medie de protecţie respiratorie cu o butelie de aer comprimat este de 60 de minute.

 • Aparate de respirat cu aducţiune de aer

  Aparatele de respiraţie cu aducţiune de aer sunt formate dintr-o mască completă, un harnaşament pentru purtarea pe corp, cu bretele reglabile pe umeri, un furtun care face legătura între mască şi harnaşament şi un alt furtun care aduce aerul dintr-o zonă sigură. Furtunul de aducţiune poate avea lungimea de 5, 10 sau maxim 20 metri. Acest tip de echipament este economic, nu are piese care să prezinte uzură de funcţionare, nu necesită alimentare cu energie electrică sau conectare la un compresor de aer, prezintă o mobilitate mare şi este recomandat pentru lucrul în spaţii înguste (recipiente, canale, silozuri) acolo unde distanţa pe care trebuie adus aerul nu este mai mare de 20 m. Pe distanţe mai mari frecarea aerului cu furtunul de aducţiune este mare şi astfel efortul de respirare este prea mare. Se pot folosi mai multe tipuri de măşti faciale complete şi cu diferite variante de accesorii auxiliare, de exemplu, cu adaptor pentru geam fumuriu pentru operatiuni de sudare.

 • Detectoare de gaz

  Detectoarele sunt dispozitive construite pentru a semnala prezenţa în aer a diferitelor tipuri de gaze. În funcţie de modul de detecţie, avem detectoarele cu reacţie chimică şi detectoarele electronice. Cele cu reacţie chimică sunt tuburile de sticlă care conţin în interiorul acestora o substanţă care în prezenţa gazului ţintă îşi schimbă culoarea. Mai mult decât atât, gradul de modificare a culorii depinde de concentraţia gazului ţintă în aer. Astfel calibrate tuburile de sticlă pot da indicaţii destul de precise despre compoziţia aerului şi gradul de contaminare. Tuburile sunt uşor de folosit şi se întâlnesc într-o diversitate foarte mare, fiind posibilă detecţia şi măsurarea pentru mai mult de 500 de gaze diferite, fiind de asemenea o soluţie foarte ieftină şi versatilă. Detectoarele electronice sunt echipamente moderne echipate cu senzori care semnalează prezenţa şi măsoară concentraţia gazelor. Pot fi monogaz sau multigaz şi la unele modele senzorii se pot schimba în funcţie de aplicaţiile necesare.

 • Filtre

  Filtrele reprezintă elementele centrale ale sistemelor de protecţie respiratorie, având rolul de a reţine la trecerea aerului particulele sau moleculele de gaz periculoase. Filtrele se aleg în funcţie de natura substanţei toxice, de natura muncii, de modul de operare şi durata de expunere precum şi de tipul constructiv al măştii. Pentru semi-măşti cartuşele filtrante sunt de regulă personalizate, fiecare producător alegând un mod propriu de construcţie şi montaj al filtrelor iar pentru măştile complete se întâlnesc monturi standardizate care fac posibilă utilizarea filtrelor indiferent de producător. Indiferent de tipul de cartuş filtrant identificarea lor se face pe baza unui index de culoare standardizat astfel încât recunoaşterea tipului de protecţie oferit să fie imediată (de ex. A=maro, B=gri, E=galben, K=verde, CO=negru).

Afișez 1 - 48 din 58 produse
pe pagină
Afișez 1 - 48 din 58 produse

Produsele noastre

 • Niciun produs disponibil în acest moment